VATANDAŞLIK İZNİ

NASIL TÜRK VATANDAŞI OLURUM

Türk Vatandaşlığını kazanma türüne göre Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce hazırlanmış form dilekçe doldurularak başvuru yapılmaktadır.

Dilekçeye; fotoğraf, pasaport, ikamet veya çalışma izin belgesi örneği, evlenme, evlat edinme ve doğum belgeleri ile varsa vekillik belgesi ile başvuru türüne göre sağlık raporu v.b. gibi belgeler eklenir.

  • BAŞVURU ESNASINDA Kİ SÜREÇ NEDİR? BAŞVURANIN YAPMASI GEREKEN İŞLEMLER NELERDİR?

Yetkili makam kararı ile Genel Olarak ve Evlenme yoluyla Türk vatandaşlığına geçmek üzere yapılan başvurular hakkında belge ve beyanların doğruluğu Güvenlik Makamlarından ve gerek duyulan diğer kurumlardan sorulabilir. Müracaat sahipleri ve Türk Vatandaşı olan eş ile mülakata tabi tutulurlar.

Doğum yoluyla veya sonradan yapılan Türkiye vatandaşlık kazanma başvurusu yapan ilgililerce sunulan ve kurumlardan temin edilen belgeler ile varsa mülakat sonuçlarından oluşan dosya incelenmek ve karar alınmak üzere İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilir. Vatandaşlık başvurusunda bulunan ilgililer başvurunun ne aşamada olduğunu elektronik ortamda takip edebilir.

  • BAŞVURU YAPILDIKTAN SONRA Kİ SÜREÇ NASIL İŞLER?

Türk Vatandaşlığına geçmek için yapılan başvuru, müracaat edilen makam tarafından İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne intikal ettirilir. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü eksiklik varsa tamamlanmasını sağlar, gerekli inceleme ve araştırmadan sonra talebi değerlendirerek olumlu veya olumsuz sonucu müracaat makamlarına gönderir. Başvuru sahipleri işlem aşamalarında SMS veya e-posta yoluyla bilgilendirilirler.

  • TC VATANDAŞLIK BAŞVURUSU NE KADAR SÜREDE SONUÇLANIR

Başvurular 6 ay ile 24 ay aralığında bir sürede sonuçlanabilir.

  • İSİM VE SOY İSİM DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR, DİLEKÇE VE FORM ÖRNEKLERİ

Türk Vatandaşlığına geçme başvurusu yapan her yabancının Türkçe isim ve soyad seçme hakkı bulunmaktadır. Yabancı Türk alfabesine uygun olmak şartıyla bu hakkını, başvuru formlarının doldurulması yani müracaat sırasında kullanabilir. Vatandaşlık kazanıldıktan sonra bu gibi talepler dikkate alınmaz ve mahkeme kararı gerekebilir.

  • TÜRK SOYLU YABANCILARIN TÜRK VATANDAŞI OLMA DURUMU NEDİR?

Doğum ile Türk Vatandaşı olup, sonra başka bir devlet vatandaşlığına geçen yabancılar ile kendilerine bağlı olarak Türk Vatandaşlığını kaybeden çocuklar yeniden Türk Vatandaşlığına geçme başvurusunda bulunabilirler. Bu durumda olanların ikamet şartına bakılmaksızın müracaat hakları bulunmaktadır. Doğumundan beri yabancı ülke vatandaşı olan Türk soylular için 31.12.2010 tarihinden beri farklı bir uygulama bulunmamaktadır.

  • OSMANLI İMPARATORLUĞUNDAN KALAN KİMLİKLERLE TÜRK VATANDAŞI NASIL OLUNUR?

Osmanlı İmparatorluğu zamanında adına kimlik düzenlendiğini iddia ederek Türk Vatandaşlığı kazanmak isteyen Türk asıllı yabancı bu iddiasını; Nüfus kaydı, Nüfus cüzdanı gibi kimliğini içeren belgeler ile ispat etmek zorundadır. Ayrıca; herhangi bir nedenle Türk vatandaşlığını kaybeden, genel ve yersel yazımlarda bildirim yapamadığından kayıt dışı kalmış olanlar Türk vatandaşlığını yeniden kazanabilirler.

UZMAN GÖZÜNDEN TÜRK VATANDAŞLIĞI BAŞVURUSU YAPACAK YABANCILARA TAVSİYELER.

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak bir ayrıcalıktır. Bu nedenle Türk Vatandaşlığına geçmek amacıyla başvuru yapan tüm yabancılar;

  • Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamalı,
  • Sundukları belge ve verdikleri bilgilerin gerçek olmasına dikkat etmeli,
  • Türk Vatandaşlığını kazanma adına, olduğundan fazla abartılı gerçek olmayan bilgi ve belge vermemeleri,
  • Bir Türk Vatandaşı ile evli oldukları gerekçesi ile Türk Vatandaşlığına geçme başvurusunda bulunan yabancılar; evlilik içinde çocuk sahibi olmaları, evliliklerini iyi niyetle sürdürmeleri kendileri için avantaj sağlar. Evlilik, Vatandaşlık kazanma amacıyla yapılmış olmamalıdır.
  • İlgili ve yetkili merciler dışında üçüncü kişi veya kurumların bilgi ve tavsiyelerine itibar etmemeleri tavsiye olunur.

VATANDAŞLIK BAŞVURUSU

Yabancıların yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı başvuru usül ve esasları belirlendi, buna göre vatandaşlık başvurusu yapılacak yabancının İkamet izni veya Turkuaz kartı olması zorunluluğu bulunmakta. Ayrıca yabancının eşi ve 18 yaşından küçük çocukları da isterse Türk vatandaşı olabilmektedir.

Vatandaşlık başvuru süreleri ikamet izni alınan il’e göre değişmekle beraber iki ay içerisinde sonuçlanacağı tahmin edilmektedir.

ATA Kurumsal Danışmanlık özel vekalet ile Türk vatandaşlığı başvurularınızı eksiksiz ve süratle yapabilecek donanıma, nitelikli işgücüne ve deneyime sahiptir. We are open to new opportunities.

Yönetmeliğin tam metni aşağıdaki gibidir.

YABANCI YATIRIMCILARIN İSTİSNAİ OLARAK TÜRK VATANDAŞLIĞINI KAZANMALARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

Amaç ve Kapsam
MADDE 1- (1) Bu usul ve esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 12’nci maddesinin (b) bendi ve anılan Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20’nci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen şartları taşıyan yabancıların istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanmalarına ilişkin iş ve işlemleri düzenlemektedir.

Tanımlar
MADDE 2- (1) Bu usul ve esaslarda yer alan,

a) Dış Temsilcilik: Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğini, Başkonsolosluğunu, Konsolosluğunu,
b) Genel Müdürlük: Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünü,
c) İl Müdürlüğü: İl nüfus ve vatandaşlık müdürlüğünü, ç) Kanun: 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununu,
d) Kurum: Genel Müdürlük dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarını,
e) Ön Başvuru Formu: Türk vatandaşlığını kazanma başvurusunda bulunan kişinin kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, hangi başvuru türünden başvurduğu bilgileri ile kişisel bilgilere erişim için açık rızasının yer aldığı formu,
f) Yetkili Bakanlık/Kurum: Yönetmeliğin 20’nci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen ve başvuru sahibinin aranan şartları taşınıp taşınmadığını tespit edecek bakanlık/kurumu,
g) Yabancı: Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan kişiyi,
ğ) Yönetmelik: 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliği,
ifade eder.

Başvuru Makamı ve Usulü
MADDE 3- (1) Başvuru, il müdürlükleri, dış temsilciliklerimiz ya da Genel Müdürlüğe, bizzat veya bu hakkın kullanılmasına ilişkin özel vekâletname ile yapılır.

(2) Kanununun 12’nci maddesinin (b) bendine göre Türk vatandaşlığını kazanmak için ön başvuruda bulunan yabancı tarafından ön başvuru formu doldurularak, formda belirtilen başvuru maddesine göre gerekli olan belgeler forma eklenerek başvuru makamına müracaat edilir.

 

Başvuru Makamınca Yapılacak İşlemler

MADDE 4- (1) Doğrudan Genel Müdürlüğe yapılan başvurularda, Genel Müdürlükçe ön başvuru formu kontrol edilir, varsa eksiklikler tamamlatılır ve Yönetmelikte aranan şartların tespiti amacıyla Yetkili Bakanlık/Kuruma gönderilir.

(2) İl müdürlüğüne/dış temsilciliklerimize yapılan başvurularda, il müdürlüğünce/dış temsilciliklerimizce ön başvuru formu kontrol edilir, varsa eksiklikler tamamlatılır ve Genel Müdürlüğe gönderilir. Genel Müdürlükçe Yönetmelikte aranan şartların tespiti amacıyla Yetkili Bakanlık/Kuruma iletilir.

 

Yetkili Bakanlık/Kurumca Yapılacak İşlemler

MADDE 5- (1) Yetkili Bakanlık/Kurumca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde, yabancının Yönetmeliğin 20’nci maddesinin ikinci fıkrasında aranan şartları yerine getirip getirmediği tespit edilir. Sonuç Genel Müdürlüğe bildirilir.

 

Genel Müdürlükçe Yapılacak İşlemler

MADDE 6- (1) Yetkili Bakanlık/Kurumca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde Yönetmeliğin 20’nci maddesinin ikinci fıkrasında aranan şartları yerine getirdiği tespit edilen yabancı ve ailesi hakkında yerleşim yerinin bulunduğu il müdürlüğü/dış temsilcilikten, Kanunun 12’nci maddesine göre müracaat alınarak Yönetmeliğin 20’nci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen belgelerden oluşan vatandaşlık dosyasının oluşturularak Genel Müdürlüğe gönderilmesi istenir.

(2) İl müdürlüğü/dış temsilcilikten gelen vatandaşlık dosyası üzerine Genel Müdürlükçe gerekli işlem yapılarak sonuç il müdürlüğü/dış temsilcilik aracılığıyla ilgililerine tebliğ edilir.

 

Sorumluluk ve Türk Vatandaşlığının İptali

MADDE 7- (1) Yönetmeliğin 20’nci maddesinin ikinci fıkrasında aranan şartları taşıdığı tespit edilen yabancıların bu şartları Yönetmelikte öngörülen süre boyunca taşımaya devam etmeleri gerekmekte olup, bu hususun tespiti Yetkili Bakanlık/Kurumca yapılır.

Genel Müdürlükçe bu kişinin Türk vatandaşlığı, Kanunun 31’inci maddesi uyarınca iptal edilir.

Vatandaşlık nasıl kazanılır?

Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet eden, ergin ve ayırt etme gücüne sahip her yabancı; Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmesi, genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmaması, yeteri kadar Türkçe konuşabilmesi, kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olması, Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmaması gibi şartları taşıması halinde Yetkili Makam kararı ile Genel Olarak Türk Vatandaşlığına geçmek için başvuru yapabilir.

  • Gayrimenkul Yatırımı
  • Sermaye Yatırımı
  • İstihdam Yatırımı
  • Direkt Başvuru

Yabancılar iki şekilde Türk vatandaşlığını kazanabilir.

1- DOĞUMLA; Soy bağı veya doğum yeri esasına göre kazanılan Türk Vatandaşlığıdır.

  • Soy bağı yoluyla Türk vatandaşlığı

Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde veya evlilik birliği dışında doğan çocuk Türk vatandaşıdır.

  • Doğum yeri

Türkiye’de doğan ancak; yabancı ana ve babasından dolayı doğumla herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk ile anne babası tespit edilemeyen bulunmuş çocuk doğumdan itibaren Türk vatandaşıdır.

2- SONRADAN; Yetkili Makam kararı, İstinai durum, Evlenme, Evlat edinme ve seçme hakkı kullanılarak kazanılan Türk Vatandaşlığıdır.

  • Yetkili makam kararı ile Genel Olarak Türk vatandaşlığının kazanılması

Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet eden, ergin ve ayırt etme gücüne sahip her yabancı;

Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmesi, genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmaması, yeteri kadar Türkçe konuşabilmesi, kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olması, Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmaması gibi şartları taşıması halinde Yetkili Makam kararı ile Genel Olarak Türk Vatandaşlığına geçmek için başvuru yapabilir.

  • Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması

Türkiye’ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler.

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanuna uygun ikamet izni alanlar ile Turkuaz Kart sahibi yabancılar ve bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocukları, Vatandaşlığa alınması zaruri görülen yabancı kişiler. Göçmen olarak kabul edilen yabancılar kişiler Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Bakanlar Kurulunun kararı ile istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanabilirler.

Öte yandan; 19.09.2018 tarihli Türk vatandaşlığı kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmelik değişikliğine göre

  • En az 500.000 Amerikan Doları tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Ekonomi Bakanlığınca,
  • (Türkiye’de ev alan yabancılara vatandaşlık) En az 250,000 (Bir milyon) Amerikan doları tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca,
  • En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca,
  • En az 1.000.000 Amerikan Doları tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca,
  • En az 250.000 Amerikan Doları tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine Müsteşarlığınca tespit edilen yabancılar da bu kapsamda değerlendirilerek Bakanlar Kurulunun kararı ile istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanmak üzere müracaat edebilirler.

TC Vatandaşlık Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin, Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılmasına ilişkin şartları düzenleyen 20’nci maddesine bir bent eklenerek sermaye piyasası araçlarına yatırım yapan yabancılara da vatandaşlık hakkı sağlanması hükme bağlandı. 05.05.2017

  • Buna göre en az 1.5 milyon dolar tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payı alan ve üç yıl süreyle bunu elinde tutan yabancılar da Türk vatandaşlığı hakkı verilecek.
  • Türk vatandaşı ile evli yabancıların vatandaşlık işlemleri

Bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir.

  • Evlat edinilme yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması

Bir Türk vatandaşı tarafından evlat edinilen ergin olmayan kişi, milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla, karar tarihinden itibaren Türk vatandaşlığını kazanabilir.

  • Seçme hakkı ile Türk vatandaşlığının kazanılması

İzin almak suretiyle Türk Vatandaşlığından çıkan ana veya babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybeden çocuklar, ergin olmalarından itibaren üç yıl içinde seçme hakkını kullanmak suretiyle Türk vatandaşlığını kazanabilirler.

  • Yeniden Türk vatandaşlığının kazanılması

̶Ç̶ı̶k̶m̶a̶ ̶i̶z̶n̶i̶ ̶a̶l̶m̶a̶k̶ ̶s̶u̶r̶e̶t̶i̶y̶l̶e̶ ̶T̶ü̶r̶k̶ ̶v̶a̶t̶a̶n̶d̶a̶ş̶l̶ı̶ğ̶ı̶n̶ı̶ ̶k̶a̶y̶b̶e̶d̶e̶n̶l̶e̶r̶ ̶i̶l̶e̶ ̶A̶n̶a̶ ̶v̶e̶y̶a̶ ̶b̶a̶b̶a̶l̶a̶r̶ı̶n̶a̶ ̶b̶a̶ğ̶l̶ı̶ ̶o̶l̶a̶r̶a̶k̶ ̶T̶ü̶r̶k̶ ̶v̶a̶t̶a̶n̶d̶a̶ş̶l̶ı̶ğ̶ı̶n̶ı̶ ̶k̶a̶y̶b̶e̶d̶e̶n̶l̶e̶r̶d̶e̶n̶ ̶ü̶ç̶ ̶y̶ı̶l̶ ̶i̶ç̶e̶r̶i̶s̶i̶n̶d̶e̶ ̶s̶e̶ç̶m̶e̶ ̶h̶a̶k̶k̶ı̶n̶ı̶ ̶k̶u̶l̶l̶a̶n̶m̶a̶y̶a̶n̶ ̶k̶i̶ş̶i̶l̶e̶r̶,̶
̶
̶M̶i̶l̶l̶î̶ ̶g̶ü̶v̶e̶n̶l̶i̶k̶ ̶b̶a̶k̶ı̶m̶ı̶n̶d̶a̶n̶ ̶e̶n̶g̶e̶l̶ ̶t̶e̶ş̶k̶i̶l̶ ̶e̶d̶e̶c̶e̶k̶ ̶b̶i̶r̶ ̶h̶a̶l̶i̶ ̶b̶u̶l̶u̶n̶m̶a̶m̶a̶k̶ ̶ş̶a̶r̶t̶ı̶y̶l̶a̶ ̶T̶ü̶r̶k̶i̶y̶e̶’̶d̶e̶ ̶i̶k̶a̶m̶e̶t̶ ̶e̶t̶m̶e̶ ̶s̶ü̶r̶e̶s̶i̶n̶e̶ ̶b̶a̶k̶ı̶l̶m̶a̶k̶s̶ı̶z̶ı̶n̶,̶ ̶T̶ü̶r̶k̶ ̶v̶a̶t̶a̶n̶d̶a̶ş̶l̶ı̶ğ̶ı̶n̶ı̶ ̶B̶a̶k̶a̶n̶l̶ı̶k̶ ̶k̶a̶r̶a̶r̶ı̶y̶l̶a̶ ̶y̶e̶n̶i̶d̶e̶n̶ ̶k̶a̶z̶a̶n̶a̶b̶i̶l̶i̶r̶l̶e̶r̶.̶

Güncelleme (20.10.2017) Türk vatandaşlığını kaybedenler de, genel ahlak bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmaması durumunda ülkede ikamet etme şartı aranmaksızın yeniden vatandaşlığa alınabilecek.

ADIM ADIM TÜRK VATANDAŞLIĞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

  • Türk vatandaşlığının kazanılması ve kaybına ilişkin başvurular;
  • Yurt içinde ikamet edilen İl Valiliği (İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü)ne,
  • Yurt dışında ise Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ve Konsolosluklarına bizzat veya bu hakkın kullanılmasına ilişkin özel vekâletname ile yapılır.

VATANDAŞLIK BAŞVURULARI İÇİN GEREKLİ FORM VE DİLEKÇE ÖRNEKLERİ

  • Soy bağı yoluyla Türk vatandaşlığı

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ait https://www.nvi.gov.tr/hizmetlerimiz/vatandaslik-hizmetleri/vatandaslik-formlari
İnternet sitesindeki VAT-1 form dilekçe

  • Doğum yeri

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ait https://www.nvi.gov.tr/hizmetlerimiz/vatandaslik-hizmetleri/vatandaslik-formlari
İnternet sitesindeki VAT-2 form dilekçe

  • Yetkili makam kararı ile Genel Olarak Türk vatandaşlığının kazanılması

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ait https://www.nvi.gov.tr/hizmetlerimiz/vatandaslik-hizmetleri/vatandaslik-formlari
İnternet sitesindeki VAT-3 form dilekçe

  • İstisnai Türk vatandaşlığı

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ait https://www.nvi.gov.tr/hizmetlerimiz/vatandaslik-hizmetleri/vatandaslik-formlari
İnternet sitesindeki VAT-4 form dilekçe

  • Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı – Evlilik yoluyla türk vatandaşı olmak

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ait https://www.nvi.gov.tr/hizmetlerimiz/vatandaslik-hizmetleri/vatandaslik-formlari
İnternet sitesindeki VAT-6 form dilekçe

  • Evlat edinilme yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ait https://www.nvi.gov.tr/hizmetlerimiz/vatandaslik-hizmetleri/vatandaslik-formlari
İnternet sitesindeki VAT-7 form dilekçe

  • Seçme hakkı ile Türk vatandaşlığının kazanılması

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ait https://www.nvi.gov.tr/hizmetlerimiz/vatandaslik-hizmetleri/vatandaslik-formlari
İnternet sitesindeki VAT-8 form dilekçe

  • Yeniden Türk vatandaşlığının kazanılması

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ait https://www.nvi.gov.tr/hizmetlerimiz/vatandaslik-hizmetleri/vatandaslik-formlari
İnternet sitesindeki VAT-5 form dilekçe

  • İKAMET SÜRELERİ NASIL HESAPLANIR?

Bir yabancı için ikamet, Türk kanunlarına uygun olarak Türkiye’de oturmaktır. Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı için ikamet sürelerinin geçerliliği ve hesaplanmasında;

Yabancının Türkiye’de ne kadar süre ile ikamet ettiği İl Göç İdaresi Müdürlüğünce verilen ikamet tezkeresi ve Türkiye’ye giriş ve çıkış tarihlerini gösteren belge ile belirlenir.

̶T̶ü̶r̶k̶ ̶v̶a̶t̶a̶n̶d̶a̶ş̶l̶ı̶ğ̶ı̶n̶ı̶ ̶k̶a̶z̶a̶n̶m̶a̶k̶ ̶i̶s̶t̶e̶y̶e̶n̶ ̶y̶a̶b̶a̶n̶c̶ı̶,̶ ̶a̶r̶a̶n̶a̶n̶ ̶i̶k̶a̶m̶e̶t̶ ̶s̶ü̶r̶e̶s̶i̶ ̶i̶ç̶i̶n̶d̶e̶ ̶t̶o̶p̶l̶a̶m̶ ̶a̶l̶t̶ı̶ ̶a̶y̶ı̶ ̶g̶e̶ç̶m̶e̶m̶e̶k̶ ̶ü̶z̶e̶r̶e̶ ̶T̶ü̶r̶k̶i̶y̶e̶ ̶d̶ı̶ş̶ı̶n̶d̶a̶ ̶b̶u̶l̶u̶n̶a̶b̶i̶l̶i̶r̶.̶ ̶T̶ü̶r̶k̶i̶y̶e̶ ̶d̶ı̶ş̶ı̶n̶d̶a̶ ̶g̶e̶ç̶i̶r̶i̶l̶e̶n̶ ̶t̶o̶p̶l̶a̶m̶ ̶a̶l̶t̶ı̶ ̶a̶y̶ı̶ ̶g̶e̶ç̶m̶e̶y̶e̶n̶ ̶s̶ü̶r̶e̶,̶ ̶ö̶n̶g̶ö̶r̶ü̶l̶e̶n̶ ̶i̶k̶a̶m̶e̶t̶ ̶s̶ü̶r̶e̶s̶i̶ ̶i̶ç̶i̶n̶d̶e̶ ̶d̶e̶ğ̶e̶r̶l̶e̶n̶d̶i̶r̶i̶l̶i̶r̶.̶

Güncelleme (20.10.2017) Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda da değişiklik yapıldı. Türk vatandaşlığını kazanma talebinde bulunan bir yabancı, başvuru için aranan ikamet süresi içinde toplam 12 ayı geçmemek üzere Türkiye dışında bulunabilecek.

Yabancının ikamet süresi içinde toplam  12 aydan fazlasını Türkiye dışında geçirmesi ya da geçerli ikamet izni olmaksızın veya ikamet izni almadan 12 aydan fazla Türkiye’de bulunması ikamet süresini keser ve bu tarihten önceki ikamet süreleri dikkate alınmaz.

Yasal ikamet izni olmaksızın veya yasal olmakla birlikte Türkiye’de yerleşme niyetini göstermeyen; sığınma veya iltica başvuru sahibi, sığınmacı, öğrenim, turistik, öğrenim gören çocuğuna refakat, tedavi gibi amaçlarla alınan ikamet tezkeresiyle ya da diplomatik veya konsüller ayrıcalıkla bağışıklık sağlayan yabancı misyon personeli kimlik kartıyla Türkiye’de ikamet edilmesi Türk vatandaşlığının kazanılmasında geçerli ikamet olarak kabul edilmez.

Türk vatandaşlığının kazanılmasında kabul edilmeyen ikamet nedenleri ile Türkiye’de bulunan kişinin sonradan geçerli sayılan bir nedenle ikamete bağlanması halinde önceki ikamet süreleri de hesaba katılır. Bu hüküm, turistik amaçlı ikamet tezkeresi ile Türkiye’de bulunanlar hakkında uygulanmaz.

Hangi çözümün iş ihtiyaçlarınıza uyduğundan emin değil misiniz?