Haberler

İkamet/Oturma İzni Hakkında

Kimlerin ikamet izni alması gerekir? Türkiye’de, vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların ikamet izni almaları zorunludur.
İkamet izni başvurusunu hangi süre içerisinde yapabilirim?
Türkiye’de vize ya da vize muafiyetinin sağladığı sürede ikamet izni başvurusu yapmanız gerekmektedir.
İkamet izni başvurumu nereden yapabilirim?
Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün resmi web sitesi üzerinden www.goc.gov.tr adresinden e-ikamet sistemi üzerinden ikamet izni başvurusu yapabilirsiniz. Başvurunuzu yaparken resmi siteden başvuru yaptığınıza dikkat ediniz.
İkamet izni başvurum hangi sürede sonuçlanır?
İkamet izni başvuruları sonuçlanma süresi kanunen 90 gündür. Bu sürenin uzaması durumunda bilgilendirme yapılmaktadır.
İkamet izni sahibiyim hangi süre içerisinde uzatma başvurusu yapmam gerekir?
İkamet izni sürenizin bitmesine son 60 gün kala uzatma başvurusu yapabilirsiniz. Her durumunda ikamet izninizin süresi bitmeden uzatma başvurusu yapmalısınız.
İkamet izni başvurum için pasaport sürem ne kadar olmalıdır?
Talep ettiğiniz süreden en az 60 gün daha uzun süreli pasaport ya da pasaport yerine geçen seyahat belgesi sahibi olmanız gereklidir.
İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğüne gitmeden ikametimin durumu hakkında nasıl bilgi alabilirim?
157 Yabancılar İletişim Merkezini arayarak ve ya İstanbul.düzenli@goc.gov.tr e-posta adresine pasaportunuzun fotoğrafı ve randevunuzun ilk sayfasının fotoğrafını göndererek bilgi alabilirsiniz.
İkamet izni başvurumun sonucunu ile ilgili belgeyi nerden alabilirim?
İkamet izni başvurunuza ilişkin belgelerinizi Beşiktaş, Beylikdüzü, Pendik ve Ümraniye Çalışma Grup Başkanlıklarından ve ya İstanbul.duzenli@goc.gov.tr e-posta adresine pasaportunuzun fotoğrafı ve randevunuzun ilk sayfasının fotoğrafını göndererek bilgi alabilirsiniz.
İlçe Göç İdarelerinden hangi işlemler yapılmaktadır?
İkamet durum sorgulama ve bilgi alma
İkamet izni kart sorgulama ve barkod numarası sorgulama
İkamet izni müracaat belgesi alma
İkamet işlemleri ile ilgili genel bilgilendirme işlemleri
İlçe Göç İdarelerinin adresleri nelerdir?
Beşiktaş çalışma grup başkanlığı: (Gayrettepe mahallesi Gönenoğlu sokak No:10 Beşiktaş )
Beylikdüzü çalışma grup başkanlığı: (Yakuplu mahallesi Hürriyet Bulvarı No:18 Beylikdüzü )
Ümraniye çalışma grup başkanlığı: (Necip Fazıl mahallesi Gaffar Okkan caddesi No:3 Ümraniye)
Pendik çalışma grup başkanlığı: (Pendik Kaymakamlığı, Doğu Mahallesi, İnce sokak No:12 Kat:1 Pendik)
Turizm amaçlı, süresi devam eden bir ikamet iznim varken taşınmaz satın aldım, kalış amacımı değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım ?
Kalış amacınızda herhangi bir değişiklik olması durumunda, yeni kalış amacınıza uygun ikamet izni talebinde bulunabilirsiniz. Bunun için www.goc.gov.tr adresinde bulunan e-ikamet sistemi üzerinden geçiş başvurusu seçeneğini kullanarak başvuru yapmalısınız.
İkamet iznimin kaybolması veya çalınması durumunda ne yapmalıyım?
İkamet izni kartının kaybolması, çalınması, hatalı olması veya yıpranması hallerinde ikamet izni belgesi yeniden düzenlenir. Polis Merkezinden veya adliyeden alınan kayıp tutanağı, ülke harcınızın yarısı (18 yaşından küçükler için ülke harcınızın ¼ ü ödenmelidir) ve ikamet izni kart bedeli olan 110 TL’yi ödediğinize dair vergi dairesinden alacağınız ödeme makbuzu, 1 adet biyometrik fotoğraf, Nüfus Müdürlüğünden yerleşim yeri belgesi veya noter onaylı kira kontratı, pasaport fotokopisi ile il müdürlüğümüze bizzat müracaat edebilirsiniz.
Eksik belgelerimi tamamlamak için nasıl bir yol izlemem gerekiyor?
Eksik belgeleriniz hazırlayıp müdürlüğümüz tarafından size gönderilen mesajda belirtilen birime teslim etmelisiniz. Eksik belgelerinizi size verilen süre içinde tamamlamamanız halinde dosyanız işlemden kaldırılacaktır.
İkamet izni başvurum reddedildi ne yapmam gerekir?
İkamet izni talebinin reddi, iznin uzatılmaması veya iptali, yabancıya ya da yasal temsilcisine veya avukatına tebliğ edilir. Tebligatta, yabancının karara karşı itiraz haklarını etkin şekilde nasıl kullanabileceği ve bu süreçteki diğer yasal hak ve yükümlülükleri de yer alır. Ayrıca ikamet izni başvurusunun reddedilmesi halinde 6 ay içerisinde aynı kalış amacıyla başvuru yapılamamaktadır. Yasal süreniz devam etmekteyse farklı bir kalış amacıyla başvuruda bulunabilirsiniz.
Adım ve Soyadımda değişiklik oldu ne yapmalıyım?
Konsolosluk ve Kaymakamlık onaylı veya Apostilli “İsim Ayniyat Belgesinin” noter onaylı tercümesi, pasaport ve ikamet izni kartı fotokopisi ile Fatih İl Müdürlüğümüze gelerek işlem yapabilirsiniz. Doğum tarihimde ve Anne-Baba adımda değişiklik oldu ne yapmalıyım?
Konsolosluk ve Kaymakamlık onaylı veya Apostilli “Doğum Belgesi”nin noter onaylı tercümesi, pasaport ve ikamet izni kartı fotokopisi ile Fatih İl Müdürlüğümüze gelerek işlem yapabilirsiniz. 90 günlük değerlendirme süreci içerisinde yurtdışına çıkmak mümkün müdür?
İkamet izni başvurusu onaylanan yabancılara müracaat belgesi verilir. Bu müracaat belgesi ve harç makbuzlarının onaylı örnekleri kişilere her defasında 15 gün içerisinde dönmek şartıyla çoklu çıkış-giriş hakkı sağlamaktadır. Ancak yabancının ikamet izni başvurusu onaylanmadan ülkemizden çıkış yapmak istemesi durumunda vize genel hükümlerine göre değerlendirme yapılır. İkamet izni başvurusunu şahıs veya firmalar aracılığıyla yapabilir miyim?
Genel Müdürlüğümüz yabancılara ilişkin iş ve işlemlerde üçüncü gerçek kişi ve/veya tüzel kişiler ile çalışmamaktadır. Lütfen ikamet izni başvurunuzu bizzat yapınız ve üçüncü gerçek veya tüzel kişilere itibar etmeyiniz.
Türkiye’de yeni doğan çocuğum için başvuru yapmak istiyorum fakat pasaport eşleşmeme hatası alıyorum ne yapabilirim?
Türkiye’de doğan yabancı çocuklar için temin edilen pasaportta giriş çıkış kaydı bulunmayan yabancıların ‘yeni doğan’ sekmesini kullanarak müracaat etmesi gerekmektedir. Hastanede düzenlenen doğum belgesiyle ebeveyinlerinin yasal süresine bağlı olarak Türkiye’de 6 ay kalabilirler. Ancak 6 aylık süre hiçbir şekilde geçirilmemelidir..
İkamet izni başvurum değerlendirme aşamasında olarak görünüyor. Ne zaman sonuçlanır?
İkamet başvurunuz değerlendirme aşamasındadır. Postalama mesajını dikkate alarak evraklarını eksiksiz olarak teslim edildiği tarihinden itibaren yasal bekleme süresi 90 gün olup başvurunuz sonuçlandırıldığında tarafınıza bilgilendirme yapılacaktır. İkamet izni başvurularına ilişkin güncel bilgileri http://istanbul.goc.gov.tr/duyurular adresinden takip edebilirsiniz.
Olumlu sonuçlanan ikamet izni başvurum için müracaat belgemi nereden alabilirim?
Olumlu sonuçlanan ikamet başvurunuza ilişkin müracaat belgenizi aşağıda açık adresi yazan İlçe Çalışma Grup Başkanlıklarımızın herhangi birinden bizzat teslim alabilirsiniz. -Beşiktaş Çalışma Grup Başkanlığı (Gayrettepe Mahallesi, Gönenoğlu Sokak, No:10, Beşiktaş/İstanbul)

-Beylikdüzü Çalışma Grup Başkanlığı (Yakuplu Mahallesi, Hürriyet Bulvarı, No:18, Beylikdüzü/İstanbul)

-Ümraniye Çalışma Grup Başkanlığı (Necip Fazıl Mahallesi, Gaffar Okkan Caddesi, No:3, Adil Amca Parkı, Ümraniye/İstanbul)

-Pendik Çalışma Grup Başkanlığı (Pendik Kaymakamlığı, Doğu Mahallesi, İnce Sokak, No:12 Kat:1 Pendik/İstanbul)

22 - Şartlı giriş ile Türkiye’ye giriş yapan yabancıların ikamet izni başvurusu için ne kadar süresi bulunmaktadır?

Şartlı giriş yaptığınız takdirde 10 gün içinde https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinde ikamet izni için başvurmanız gerekmektedir. 23 -Randevu tarihinden önce vize-ikamet sürem bitmiş oluyor, sorun olur mu?

Randevu tarihinden önce vize ve ikamet izni süresi biten yabancılar, başvuru formu ile randevu gününe kadar ülkemizde kalışınıza izin verilir. 24-PTT’den gönderilen ikamet izni kartım için barkod numaramı nerden öğrenebilirim?

157 YİMER’i arayarak ve ya istanbul.duzenli@goc.gov.tr e-posta adresine pasaportunuzun fotoğrafı ve randevunuzun ilk sayfasının fotoğrafını göndererek veya İlçe İkamet grup başkanlıklarından öğrenebilirsiniz. 25-Türkçe öğrenme kursuna kayıt oldum. İkamet izni prosedürleri nasıldır?

Doğrudan Türkçe öğrenme kursuna kayıt olmanız durumunda ülkemize Türkçe dil kursu vizesi veya öğrenim vizesi ile gelmiş olmanız kaydıyla kısa dönem ikamet izni alabilirsiniz. Bununla birlikte bu izin yalnızca 2 defa verilebilmektedir. Üniversiteye kaydolup üniversiteniz tarafından TÖMER’e yönlendirilmişseniz durumunuzu belgelemeniz kaydıyla bir sonraki eğitim öğretim döneminin başlangıcına kadar Öğrenci İkamet İzni düzenlenmektedir. Öğrenim amaçlı vize alarak ülkemize gelen ancak Türkçe seviyesi yeterli olmadığı için üniversiteye kayıt yaptırmayıp Türkçe öğrenme kursuna yönlendirilen yabancı öğrencilerden şartlarını taşıyanlara kısa dönem ikamet izni verilebilmektedir.
-Online ödeme gerçekleştirdim makbuzlarımı nereden alabilirim?
Online ödemelerde bir sefere mahsus çıktıyı “Alındıyı İndir (PDF)” sekmesinden alabilir. Alınamadıysa eğer “ https://spos.gib.gov.tr/Spos/Sorgu” sayfasından tahakkuk numarası ile ödeme çıktısı alınabilir.
-İkamet izni için harç ödemeleriniz nereye yapabilirim? İkamet izni harçlarınızı Vergi Dairelerinden veya Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankasına ödeyebilirsiniz. Ayrıca e-ikamet sisteminde başvurunuzu tamamladıktan sonra online ödeme yapabilirsiniz. Ödeme makbuzlarınızı mutlaka dosyanıza ekleyiniz. -Aile ikamet izni kimlere verilmektedir? Türk vatandaşlarının, 5901 sayılı Kanunun 28 inci maddesi kapsamında olanların veya ikamet izinlerinden birine sahip olan yabancılar ile mültecilerin ve ikincil koruma statüsü sahiplerinin; a) Yabancı eşine, b) Kendisinin veya eşinin ergin olmayan yabancı çocuğuna, c) Kendisinin veya eşinin bağımlı yabancı çocuğuna, aile ikamet izni düzenlenebilir. -Aile ikamet izni için en fazla kaç yıllık başvuru yapabilirim? Aile ikamet izni en fazla 3 yıl olarak düzenlenebilir. Apostil Şerhi nedir? Apostil şerhi bir belgenin geçerliliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan belge onay sistemidir. Apostil Şerhini nereden alabilirim? Apostil anlaşmasına taraf bir ülke vatandaşı iseniz belgeyi teslim aldığınız ülke makamlarınızdan talep etmeniz gereklidir. (Apostil Anlaşmasına taraf ülkeler listesi Adalet Bakanlığının sitesinde yer almaktadır.) -Türkiye’de bir tanıdığımın yanında kalacağım. Bununla ilgili hangi evrakı hazırlamalıyım ? Yanında kalınan kişinin noter onaylı taahhüdünü (yanında kalınan kişinin evli olması halinde ayrıca eşinin de noter onaylı taahhüdü) başvuru evraklarınız arasına eklemelisiniz. Vize sürem bitti kaç gün içinde ikamet izne başvuru yapabilirim? Vize-vize muafiyet süresi bittikten sonra 10 gün içinde yapılan online başvurular değerlendirmeye alınır. Vize/ikamet ihlali gerçekleştirdim. Para cezası ödeyeceksem tutarı ne kadar olacak? İhlal durumunda cezalı harç tutarı istenilmektedir. Harç tutarları ülkelerle yapılan anlaşmalar çerçevesinde belirlendiğinden her ülke açısından farklılık göstermektedir. Ayrıca ihlal edilen süre, uyruk ve yaş durumu açısından da farklılık söz konusudur. Para cezaları ülkemizden çıkış yaptığınız sırada hudut kapılarında öğrenilebilmektedir.

Aklınıza takılan her soru için bizlere iletişim sayfamızdaki bilgilerimizden ulaşabilirsiniz

https://yabancilardanismanlik.business.site