Haberler

Yabancı İşçi Çalıştırma Şartları

Yabancıların kamu kurum ve kuruluşlarında her türlü işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla verilmektedir. Yabancı ülke vatandaşlarının yabancı çalışma izni alabilmeleri için öncelikle oturma izni sahibi olmaları, yada yurt dışından referans numarası alması gerekmektedir. Oturma izni alan yabancılara 99 la başlayan kimlik numarası verilir. Yabancıya verilen kimlik numarası alan kişiye özeldir. Bu kimlik numarası yabancı ülkesine dönse bile bir başka yabancıya verilmez. Türkiye’de oturma iznine sahip yabancıların yabancı alışma izni bürokratik işlemleri için gerekli 99 la başlayan yabancı kimlik numarası e- devlet sisteminden de yararlanabilmeyi sağlar. E-devlet hizmetinde yararlanabilmesi için 99 la başlayan yabancı kimlik numaralarını kullanmalan yeterlidir.

YABANCI KİMLİK NUMARASI

04/04/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun “Geçici Koruma” başlıklı 91 inci maddesi hükmü gereğince hazırlanan Geçici Koruma Yönetmeliği 22 Ekim 2014 tarihli ve 29153 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Yönetmeliğin GEÇİCİ 1 inci Maddesinin birinci fıkrası gereği; Suriye Arap Cumhuriyetinden ülkemize gelen Suriyeliler ile vatansızlar ve mülteciler geçici koruma kapsamına alınmışlardır.

22/10/2014 tarihli ve 6883 sayılı Geçici Koruma Yönetmeliğinin “Geçici Koruma Kimlik Belgesi” başlıklı 22 nci maddesi gereğince, kayıt işlemleri tamamlananlara, valilikler tarafından geçici koruma kimlik belgesi düzenlenmekte ve bu yabancılara 25/04/2006 tarihli ve 5490 sayılı Kanun ile 22/10/2014 tarihli ve 6883 sayılı Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında yabancı kimlik numarası tahsis edilmektedir.

Kayıt işlemini tamamlayan geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler www.goc.gov.tr web adresinin anasayfasında yer alan “GEÇİCİ KORUMA YABANCI KİMLİK NO” sekmesinden giriş yaparak “Geçici Koruma Kimlik Belgesi/Yabancı Tanıtma Belgesinde” yer alan ve 98 ile başlayan “ŞAHIS NUMARASI” ile herhangi bir bedel talep edilmeksizin “YABANCI KİMLİK NUMARASINA” erişebileceklerdir.

Yabancılara kimlik numarası veriliyor mu? Veriliyorsa nereye başvurmam gerekir?

1.1- Çalışma izni vermeye veya aynı zamanda ikamet izni yerine geçen “Çalışma İzni Muafiyet Teyit Belgesi” düzenlemeye yetkili kurumlardan; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Ekonomi Bakanlığına, Kültür ve Turizm Bakanlığına, YÖK Başkanlığına, müracaat eden yabancıların kayıtlannın bu kurumlar tarafından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne elektronik ortamda gönderilmesi halinde yabancılara mahsus kimlik numarası almaları mümkündür.

1.2- Türkiye’de “Vatansız Kişi Kimlik Belgesi” alanlar ve herhangi bir amaçla “en az doksan gün süreli ikamet izni” verilenler, “tutuklu veya hükümlü olarak cezaevlerinde ya da idari gözetim altında geri gönderme merkezlerinde bulunan yabancılar”, “Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kimlik Belgesi” düzenlenen yabancılar, “geçici koruma” statüsünde bulunan yabancılar ve “Türkiye’de yasal olarak bulunan yabancılar” Göç İdaresi İl Müdürlüklerine başvurmaları ve kayıtlarının Genel Müdürlüğe elektronik ortamda gönderilmesi durumunda yabancılara mahsus kimlik numarası verilir.

1.3- İkamet şartına tabi olmayan “KKTC vatandaşları” nın bulundukları yer nüfus müdürlüğüne başvurmakla yabancılara mahsus kimlik numarası almaları mümkündür.

Aklınıza takılan her soru için bizlere iletişim sayfamızdaki bilgilerimizden ulaşabilirsiniz

https://yabancilardanismanlik.business.site